maandag, 26. december 2011 - 11:03

Sea Shepherd in actie voor gevangen Nederlander

Milieuorganisatie Sea Shepherd roept maandag iedereen via internet op om het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken te bestoken met telefoontjes en brieven.

De actie van Sea Shepherd is erop gericht om de Nederlandse activist, Erwin Vermeulen, die in Japan is opgepakt, vrij te krijgen. Dit melden verschillende media maandag.

Vermeulen zit sinds 16 december vast en volgens Sea Shepherd beslissen de Japanse autoriteiten dinsdag of hij vrijkomt.

Erik Vermeulen werd vorige week in Taiji gearresteerd toen hij foto’s probeerde te maken van dolfijnen. In het kustplaatsje Taiji in Japan worden jaarlijks duizenden dolfijnen op gewelddadige wijze een baai in gedreven waar vervolgens dolfijnentrainers van over de hele wereld voor veel geld de beste exemplaren komen uitzoeken voor hun dolfinaria. De overgebleven dolfijnen worden op gruwelijke wijze afgeslacht, zo meldt Sea Shepherd op haar site.

Volgens de Japanse wet kan Erwin Vermeulen 23 dagen vastgehouden worden alvorens contact te mogen hebben met een advocaat en afgelopen maandag werd zijn voorarrest met 10 dagen verlengd. Hij heeft inmiddels contact gehad met de Nederlandse ambassade in Japan.

Sea Shepherd laat weten dat Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vorige week aan de Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft gevraagd alles op alles te zetten voor de spoedige vrijlating van Erwin Vermeulen. Dit deed zij in het wekelijkse vragenuurtje. De minister zei dat hij niet van plan is om de Japanse autoriteiten op de zaak aan te spreken.

“Verbijsterend,” aldus Esther Ouwehand “Alles wijst erop dat de Japanse autoriteiten redenen zoeken om actievoerders te dwarsbomen. Dat hebben we vaker gezien.” De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen dat er geen sprake is van een eerlijk proces.

De vrijwilligers van Sea Shepherd kunnen bij hun acties rekenen op flinke tegenstand van de Japanse overheid. Japan heeft 30 miljoen dollar uit het rampenfonds gebruikt ter bescherming van de walvlsvloot. Dit geld was bestemd voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami van maart dit jaar.
Provincie:
Tag(s):