dinsdag, 3. mei 2011 - 14:25

Sietske H. in beroep tegen 12 jaar cel voor babymoorden

Leeuwarden

De rechtbank in Leeuwarden heeft Sietske H. (26) uit Nij Beets veroordeeld tot 12 jaar cel voor het doden van haar vier pasgeboren kinderen. Dat heeft de rechtbank dinsdag bekendgemaakt.

Update 18.00 uur
Sietske H. gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van 12 jaar cel die zij dinsdag door de rechtbank opgelegd heeft gekregen. Dit heeft haar advocaat, die de straf veel te zwaar vindt, dinsdagavond bekendgemaakt.

Eerdere berichtgeving
De politie had in augustus 2010 in de woning van Sietske H. vier koffers aangetroffen met daarin de stoffelijke resten van vier baby's. Sietske H. is de moeder van deze kinderen en zij had de zwangerschappen en de bevallingen zoveel mogelijk geheim gehouden voor iedereen.

Bewijs
De rechtbank ziet in de door de vrouw afgelegde verklaringen voldoende bewijs dat alle vier de kinderen na de geboorte ook daadwerkelijk hebben geleefd. De kinderen zijn gedood uit angst. De rechtbank acht bewezen dat er bij het eerste kind sprake was van kinderdoodslag en dat het bij de volgende drie kinderen ging om kindermoord.

Geen tbs, wel hoogste straf
De vrouw heeft niet mee willen werken aan psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum in Utrecht, zodat de rechtbank ervan uit moet gaan dat de feiten de vrouw volledig zijn toe te rekenen. Om die reden en omdat de rechtbank vindt dat de feiten zo ernstig en schokkend zijn, legt zij de vrouw de hoogst mogelijke straf op die daarvoor mogelijk is en dat is twaalf jaar gevangenisstraf.

Ongemerkt zwanger
Sietske H. werd in augustus vorig jaar aangehouden na een tip van haar oude baas. Haar ouders en omgeving zeggen nooit iets van de zwangerschappen, die plaatsvonden tussen 2003 en 2009, te hebben gemerkt. H. beviel telkens alleen op haar slaapkamer, zonder dat haar omgeving iets in de gaten had.
Provincie:
Tag(s):