zaterdag, 3. september 2011 - 9:33

‘Sites overheid niet 100% veilig’

Den Haag

Onlangs is duidelijk geworden dat er elektronisch is ingebroken bij het bedrijf Diginotar. Hieronder vallen honderden overheidssites zoals de site van de belastingdienst en DigiD.

Certificaten zijn nodig om het internetverkeer veilig te laten verlopen. Diginotar geeft twee soorten certificaten uit; de Diginotar eigen merk certificaten en PKI Overheid certificaten. De eigen merk certificaten worden sinds het begin van deze week niet meer als veilig geaccepteerd.

Vrijdag zijn de resultaten van een onderzoek door ICT-beveiligingsbedrijf Fox-IT bekend geworden. Dit onderzoek laat zien dat niet uitgesloten kan worden dat ook de PKI Overheid certificaten van Diginotar gecompromitteerd zijn. De gebruiker van overheidssites heeft niet langer de garantie dat hij daadwerkelijk op de site zit van zijn keuze uitkomt. Gebruikers kunnen bij het benaderen van de websites de melding krijgen dat deze website niet langer betrouwbaar zijn.

De websites gaan nu zo snel mogelijk over andere PKI-certificatenleveranciers. Op deze manier hoopt de overheid zo snel mogelijk de veiligheid te kunnen garanderen.
Provincie:
Tag(s):