woensdag, 6. juli 2011 - 18:01

Slachterij betrapt op illegaal slachten in Overijssel

Zwolle

Controleurs van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) hebben op dinsdag 5 juli een slachthuis in Overijssel betrapt op illegaal slachten. Dit heeft de nVWA woensdag bekendgemaakt.

De controle vond plaats op basis van een identificatie en registratieonderzoek. Uit onderzoek bleek dat de slachterij al enkele weken geen keuringen meer had aangevraagd bij de nVWA. Die zijn nodig om vlees in de handel te brengen.

Tijdens de controle was de slachterij in bedrijf. De op het bedrijf aangetroffen karkassen van 10 slachtvarkens, 4 speenvarkens, 3 schapen en 1 rund zijn in beslag genomen. Dit omdat de levende dieren en het vlees niet waren gekeurd en dus niet is aangetoond dat het veilig is voor menselijke consumptie.

Er is een onderzoek ingesteld naar de exploitant van de slachterij wegens vermoedelijke overtreding van de Europese wet- en regelgeving die geldt voor het slachten van dieren. De exploitant wordt verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door ongekeurd vlees in de handel te brengen.

Afwezigheid dierenarts nVWA
Als een eigenaar van een slachthuis wil slachten is hij wettelijk verplicht vóór het slachtproces een keuring bij de nVWA aan te vragen. De officiële dierenarts van de nVWA komt vervolgens de levende dieren keuren op het bedrijf.

De eigenaar van deze slachterij had geen aanvraag voor keuring ingediend om te mogen slachten. Na de slachting moeten de karkassen gekeurd worden door keuringsassistenten van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS). Ook zij waren niet aanwezig.
Provincie:
Tag(s):