dinsdag, 21. juni 2011 - 9:18

Slachtoffers op spoorwegovergangen vooral mannen

Utrecht

De afgelopen 10 jaar zijn er 169 ongevallen met dodelijke afloop geweest op overwegen. Volgens ProRail is zo'n 75 procent van de slachtoffers een man

Vooral onder jonge mannen is het aantal hoog, 40 procent van het aantal mannen dat overleed door een ongeval op een overweg is tussen de 10 en 29 jaar oud. ProRail is dinsdag een actie gestart voor meer aandacht voor veiligheid bij overwegen.

Het gebeurt dagelijks dat mensen spoorwegovergangen trotseren wanneer de bellen rinkelen, de lampen op rood staan of de bomen gesloten zijn. Voor ProRail een constante zorg. Voorbijgangers van de Coolsingel in Rotterdam, de grote Markt in Groningen, het Jansplein in Arnhem, het Valkenbergpark in Breda en de Neude in Utrecht kunnen vandaag niet om de spoorboom heen. De spoorbeheerder plaatste overweginstallaties midden in het stadscentrum om aandacht te vragen voor het nut van overwegbomen.

ProRail handhaaft samen met het KLPD stevig op overwegen. In 2010 schreef de spoorbeheerder zo'n 2100 boetes uitgedeeld voor onveilig gedrag op overwegen. In 2011 staat de teller al op 650 bonnen. Het aantal boetes is slechts het topje van de ijsberg. Hoewel het aantal slachtoffers en gewonden op overwegen ieder jaar daalt, waren er in 2010 nog 47 ongevallen, waarvan 9 doden op overwegen te betreuren. In 2011 zijn er tot nu toe 18 ongevallen geweest, waarvan twee met dodelijke afloop.
Provincie:
Tag(s):