woensdag, 8. juni 2011 - 16:36

'Slachtoffers overwegen claim tegen Mladic'

Den Haag

Nu Ratco Mladic vast zit, onderzoekt advocaat Liesbeth Zegveld de mogelijkheden hem civielrechtelijk aan te spreken. Haar cliënten zijn nabestaanden van vluchtelingen die in Srebrenica door Dutchbat van de compound werden gezet op het moment dat buiten de poort de moslimmannen van de vrouwen en kinderen werden gescheiden.

Tot nu toe richtten de pijlen van de slachtoffers zich alleen op Dutchbat. `We willen natuurlijk verre blijven van wat de Nederlandse staat graag wil: de verantwoordelijkheid van Dutchbat doorschuiven naar Mladic. Maar Mladic is wel een keyplayer en hij is hoofdelijk aansprakelijk,' aldus Zegveld.

Ze verwacht ook dat de komst van Mladic ook inhoudelijk zou kunnen bijdragen aan een eventuele strafzaak tegen Dutchbatters Karremans, Franken en Oosterveen. `Men kan Mladic nu gewoon gaan vragen naar de rol die Dutchbat heeft gespeeld.'

Oorlogsslachtoffers en advocaten kunnen zich vanaf deze week melden bij de Nuhanovic Foundation, die zich richt op juridische ondersteuning aan oorlogsslachtoffers. Deze stichting werd op initiatief van Zegveld opgericht en is vernoemd naar de familie van haar cliënt Hasan Nuhanovic, nabestaande van Srebrenica.
Provincie:
Tag(s):