woensdag, 16. februari 2011 - 10:02 Update: 08-07-2014 1:00

'Slank blijven na afvallen is genetisch bepaald'

Maastricht

Of een vrouw na een dieet in staat is om haar nieuwe gewicht vast te houden is deels genetisch bepaald.

Een van de moeilijkste dingen van afvallen is het gewicht stabiel houden nadat het streefgewicht bereikt is. Uit verschillende studies blijkt dat tot wel tachtig procent van de afvallers een jaar later weer terug op zijn of haar oude gewicht is.

Onderzoekers van de Maastrichtse Universiteit onderzochten een groep vrouwen naar de effectiviteit van verschillende diëten en werd het bloed onderzocht op eiwitten die kunnen voorspellen of iemand kans maakt op jojoën.

Uit dat onderzoek blijkt een gen, die betrokken is bij het regelen van de bloeddruk, ook voor een deel van de vrouwen te kunnen voorspellen of ze vatbaar zijn voor het jojo-effect.

Een verklaring voor deze uitkomsten hebben de onderzoekers van de afdeling Humane Biologie nog niet, maar ze vermoeden wel dat deze bevinding uitgewerkt zou kunnen worden tot een test voor risico op het jojo-effect. Ze hebben daarom patent aangevraagd.

Met een dergelijke test zouden vrouwen met een hoog risico op het jojo-effect een betere begeleiding kunnen krijgen. De bevindingen moeten voordien ook nog bevestigd worden in een onafhankelijke onderzoeksopzet.
Categorie:
Tag(s):