woensdag, 21. september 2011 - 17:22 Update: 08-07-2014 0:27

Slechts 0,5% van de gevallen van ouderenmishandeling gemeld

Den Haag

Naar schatting krijgen 200.000 ouderen per jaar te maken met mishandeling.

‘Hiervan bereikt slechts 0,5 procent (cijfers Unie KBO, 2011) de verschillende meldpunten zoals het Meldpunt ouderenmishandeling in de zorg en het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld’, meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) woensdag.

Dat is te weinig; (dementerende) ouderen zijn kwetsbaar en moeten beschermd worden. In het kader van Wereld Alzheimer Dag, die de De World Health Organisation (WHO) vandaag, 21 september, heeft uitgeroepen, benadrukt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) daarom de mogelijkheid om melding te maken van ouderenmishandeling in de zorg.

Op deze dag staat men wereldwijd stil bij Alzheimer en de gevolgen van deze ziekte die voornamelijk ouderen treft. Feit is dat de ziekte ouderen afhankelijk maakt van de zorg van anderen. Daarbij is het van belang dat zij zich veilig voelen en daadwerkelijk veilig zijn. Helaas is dit niet altijd het geval.

Het Meldpunt Ouderenmishandeling in de zorg bestaat sinds 15 juni 2011 en is er voor slachtoffers, hun naasten en zorgprofessionals. In de loop van volgende week maakt de IGZ de resultaten van het Meldpunt tot nu toe bekend.
Categorie:
Tag(s):