woensdag, 4. mei 2011 - 9:40

Slijterij start met leeftijdscontrole-op-afstand

Roermond

In Roermond start slijterij Danny’s Drankshop volgende week met het leeftijdscontrole systeem ‘Ageviewers’. Bij de aankoop van leeftijdsgebonden artikelen, zoals alcohol, worden de potentiële kopers voortaan op leeftijd gecontroleerd. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van het systeem ‘Ageviewers’.

Eén van de doelstellingen van het gemeentelijk preventief alcohol- en drugsbeleid is een afname van het alcoholgebruik onder de 16 jaar en een afname van overmatig alcoholgebruik door jongeren. De Gemeente Roermond ondersteunt het initiatief van het Ageviewers-systeem dan ook van harte. De ingebruikname is het resultaat van de goede samenwerking tussen de Koninklijke SlijtersUnie, de Hollandsche Exploitatie Maatschappij in Breda, de Gemeente Roermond en meerdere Frisprojecten in Nederland.

Met ‘Ageviewers’ worden transacties op afstand beoordeeld. Vanuit een van netwerkcamera's voorziene terminal bij de kassa wordt een beeld van de consument via een beveiligd netwerk naar een extern controlecentrum gecommuniceerd. Daar wordt door een operator in ongeveer 3 seconden vastgesteld of de klant leeftijdsgerechtigd is. Is er ook maar de geringste onzekerheid over de leeftijd, dan verzoekt de operator om het legitimatiebewijs op de terminal te plaatsen. Zodoende kan op afstand de exacte leeftijd worden vastgesteld en alsnog een autorisatiesignaal worden afgegeven of juist worden uitgesloten dat een transactie plaatsvindt. Privacy is absoluut gewaarborgd: er worden geen beelden opgeslagen!

De klant is niet verplicht aan deze leeftijdscontrole mee te doen, maar dan krijgt hij de (leeftijdsgebonden) artikelen ook niet mee.
Provincie:
Tag(s):