maandag, 28. februari 2011 - 9:04

Sluiting dreigt voor Abt Emo school in Westeremden

Westeremden

Na 800 jaar dreigt sluiting voor de eerste en oudste school van Noord Nederland, de Abt Emo school in Westeremden. De gemeenteraad van Loppersum beslist al in mei over het lot van de Abt Emo School en twaalf andere scholen op het Groninger platteland.

Met het onderwijsplan wil de gemeente op het platteland enkele grote, brede scholen openen met basisonderwijs, peuterspeelzaal en kinderopvang onder één dak. De meeste scholen in de gemeente gaan dicht. Het Integraal Huisvestingsplan (IHP) bestaat volgens ouders van de school uit slecht onderbouwde aannames, onjuiste cijfers en een vooringenomen mening. Grote brede scholen zijn een uitvinding van de stad en passen niet bij het Groninger platteland.

De gemeente beweert dat grotere scholen beter onderwijs bieden dan kleine plattelandsscholen. Maar dit wordt nergens onderbouwd. De Onderwijsinspectie heeft de Abt Emo School onlangs juist gecomplimenteerd met de kwaliteit van het onderwijs. De Abt Emo School biedt Daltononderwijs aan 35 leerlingen uit Westeremden, Garsthuizen, Stedum en Middelstum. De school heeft, zoals wèl wordt beweerd in het IHP, nooit minder dan 23 leerlingen gehad.

Op maandag 28 februari biedt het dorp de gemeenteraad een petitie aan met de handtekeningen van vrijwel alle ruim 400 inwoners tegen het onderwijsplan van B&W. Zo laat Westeremden de Lopster gemeenteraad weten dat het college een plan voorlegt dat rammelt aan alle kanten en bovendien onomkeerbaar is.
Provincie:
Tag(s):