vrijdag, 22. april 2011 - 17:58

Smartphone toont Flevolandse schatten

Lelystad

Flevoland heeft er drie recreatie stimulerende communicatie-instrumenten bij. 'Via een smartphone is vanaf vandaag te zien wat het Flevolandse landschap te vertellen heeft', meldt de provincie Flevoland vrijdag.

Een speciale website doet hetzelfde en een `ouderwetse' schatkaart leidt de bezoeker naar `de geheimen' van het Flevolandse landschap. Vandaag is de Flevolayer feestelijk in gebruik genomen door alle deelnemende partijen samen met de provincie Flevoland.

Eigentijds is vooral de 'Augmented reality', de extra werkelijkheid, die door de smartphone wordt aangeboden in de vorm van tekst, foto's en filmpjes, passend bij een provincie die haar 25 jarig jubileum viert.

Geen smartphone
Voor wie geen smartphone bezit, is er ook een bij de VVV's in de provincie te verkrijgen kaart van papier gemaakt, waarop bijvoorbeeld informatie over scheepswrakken, landschapskunst en natuurparken te vinden is. Tegelijkertijd is een en ander te bekijken op de website van de provincie www.flevoland.nl/schatkaart.

Nationale landschapscampagne
Een aantal jaren geleden is landelijk besloten dat er een nationale landschapscampagne zou komen. Daarnaast zou elke provincie haar eigen campagne vorm en inhoud geven, in lijn met de landelijke campagne: `Een mooier landschap, maak het mee'.

De provincie Flevoland draagt haar steentje aan de campagne bij door een traditionele papieren kaart in een ultramodern digitaal jasje te steken. Dat gebeurt via een eigen applicatie: de Flevolayer die te vinden is op www.layar.com. Op deze schatkaart van Flevoland staan 38 schatten. In totaal hebben vijftien organisaties informatie aangeleverd om de schatkaart te vullen.

"Om deze Flevolandse schatten te ontdekken hoeft men niet met een schep op pad." zegt gedeputeerde Anne Bliek. "Wel moeten mensen beschikken over een bepaalde smartphone, bijvoorbeeld een nieuwe iPhone. Maar dan gaat er werkelijk een schat aan informatie open. Iedereen kan die informatie lezen, bekijken en beluisteren, want je kunt direct doorklikken naar bijbehorende websites. Het is zelfs mogelijk om vanaf de positie waar je staat, een routebeschrijving te krijgen naar een specifieke plek."

Anne Bliek vervolgt: "Het landschap van Flevoland is heel bijzonder, maar wordt niet altijd gewaardeerd of mooi gevonden. De ervaring leert dat hoe meer je van iets weet, des te beter je dat kan gaan waarderen. Ook voor Flevoland gaat dit op. Door de gedachten achter het landschappelijke ontwerp op deze moderne manier weer te geven, gaan mensen dat landschap vanzelf meer waarderen."
Provincie:
Tag(s):