dinsdag, 8. november 2011 - 22:56

SMS-Alert wordt Burgernet

Nijmegen

Vanaf 1 januari 2012 gaat regio Gelderland-Zuid gebruik maken van Burgernet. Burgernet vervangt geleidelijk het bestaande SMS-Alert en biedt de mogelijkheid naast sms- ook spraakberichten op de vaste en mobiele telefoon te versturen.

De achterliggende gedachte is: hoe meer ogen en oren we gebruiken bij de opsporing van een vermist persoon of verdachte, hoe groter de kans dat we deze samen opsporen. SMS-Alert deelnemers ontvangen binnenkort een sms-bericht met daarin meer informatie over Burgernet. Mensen die niet mee doen met SMS-Alert kunnen zich natuurlijk ook al aanmelden via www.burgernet.nl.

Via SMS-Alert informeert de politie burgers, of roept juist hun hulp in bij incidenten in hun woon- en werkomgeving. Het nadeel hiervan is, dat er alleen een sms-bericht kan worden verstuurd. Daarom gaat politie Gelderland-Zuid vanaf januari over naar Burgernet.

Burgernet is een unieke samenwerking tussen burgers, gemeenten, openbaar ministerie en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Sinds 2008 is het een zeer succesvol instrument dat al in veel gemeenten in Nederland wordt ingezet. Vanaf januari 2012 wordt burgernet in Gelderland-Zuid ingezet. Tot die tijd wordt SMS-Alert nog gebruikt. SMS-Alert wordt daarna samengevoegd met Burgernet. Met het opgaan van SMS-Alert in Burgernet worden de mogelijkheden om samen met burgers de veiligheid te verhogen uitgebreid en verbeterd.

Zodra er bij de meldkamer een melding binnenkomt van bijvoorbeeld een vermist kind, een overval of een inbraak, start de meldkamer van de politie een Burgernetactie. Er moet hierbij altijd sprake zijn van een duidelijk signalement van een persoon en/of omschrijving van een voertuig. Deelnemers van Burgernet krijgen vervolgens een ingesproken bericht via de vaste of mobiele telefoon of een sms-bericht, met het verzoek uit te kijken naar een bepaald persoon of voertuig vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Als de Burgernetactie ten einde is ontvangen alle opgeroepen deelnemers op dezelfde manier een bericht over de afloop van de actie. Bij niet tijdgebonden zaken worden vooral berichten per e-mail verstuurd.

Vanaf november wordt aan alle deelnemers van SMS-Alert in de regio Gelderland-Zuid gevraagd zich aan te melden voor Burgernet. Dit gebeurt in eerste instantie door middel van een sms-bericht, eventueel gevolgd door een brief.

Uiteraard kunnen ook mensen die niet meedoen met SMS-Alert zich aanmelden voor Burgernet. Iedereen die 16 jaar of ouder is, kan zich via www.burgernet.nl – als bewoner of ondernemer - op zowel privé als zakelijk adres aanmelden. Op deze manier levert u als inwoner van Gelderland-Zuid zelf een waardevolle bijdrage aan de veiligheid en leefbaarheid van uw leefomgeving.
Provincie:
Tag(s):