donderdag, 17. november 2011 - 9:42 Update: 08-07-2014 0:29

Sneeuwkettingen beter dan bandenspray

Den Haag

Sneeuwkettingen bieden veel meer grip op sneeuw en ijs, dan banden die zijn ingespoten met bandenspray. Dat blijkt uit de meest recente sneeuwkettingentest van de ANWB.

Bijna alle geteste kettingen scoren goed; slechts één voldoet minder. Wie veilig met de auto op wintersportvakantie wil gaan, doet er goed aan kettingen te huren of te kopen, is het advies van de ANWB. Sneeuwkettingen zijn een aanvulling op de in veel landen verplichte winterbanden.

In totaal onderzocht de ANWB negen sneeuwkettingen, twee bandenspray’s en twee ‘sneeuwsokken’, hoezen die men over de band kan trekken om deze meer grip te geven. Van de geteste sneeuwkettingen scoorde alleen de snelmontageketting Thule K-Summit re­de­lijk , waar de overige kettingen goed scoorden. Opvallend is de goede score van de Michelin Easy Grip II. Deze is gemaakt van een met koolstofversterkte kunststofkabel. In de meeste landen in de Alpen is deze nog niet toegestaan als er kettingplicht geldt, door het ontbreken van staal in de ketting.

De spuitbussen met lijmachtige substantie blijken wel gebruiksvriendelijk, maar bieden weinig grip op sneeuw en ijs. De opgespoten laag blijkt bovendien snel weg te slijten. Sneeuwsokken bieden een redelijk grip op sneeuw en kunnen in Nederland eventueel gebruikt worden om het wegrijden makkelijker te maken. Voor wintersportomstandigheden presteren ze onvoldoende en zijn ze niet toegestaan als sneeuwkettingen verplicht zijn.

Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid op sterk besneeuwde en beijzelde wegen waar zelfs winterbanden tekort schieten. In veel wintersportgebieden geldt in bepaalde omstandigheden een verplichting sneeuwkettingen te gebruiken. Wegen waar deze verplichting geldt, zijn te herkennen aan een rond blauw bord met een sneeuwketting erop.
Categorie:
Tag(s):