donderdag, 24. maart 2011 - 16:52 Update: 08-07-2014 0:59

Sneller juiste diagnose en therapie bij borstkanker

Nijmegen

Patholoog Carla Wauters heeft voor haar promotie in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen een sneller manier van diagnose van borstkanker bedacht. Met deze bijgedragen kan de gespecialiseerde borstkankerpolikliniek in het CWZ diagnose en behandelplan sneller stellen

Door een nieuwe methode – een combinatie van cytologisch en histologisch onderzoek – kan het CWZ binnen een uur bepalen of iemand borstkanker heeft en binnen een dagdeel welke therapie noodzakelijk is. Deze therapieën kan het CWZ vervolgens ook alvast inplannen. In nauwe samenwerking met dr. Luc Strobbe, co-promotor en oncologisch chirurg van het CWZ, ontwikkelde promovenda Carla Wauters deze nieuwe aanpak.

Zij introduceerde een snelle (cytologische) diagnostiek op kleine weefselstukjes, verkregen door middel van een holle naald (biopsie). Deze weefselstukjes van tumoren geven informatie over bepaalde eigenschappen van de tumor, denk aan de afscheiding van hormonen. De noodzakelijke (chemo)therapie kan afhankelijk zijn van het soort hormoon dat de tumor produceert. Het team pathologen van het CWZ is gespecialiseerd in de diagnostiek van borstafwijkingen, mede gezien de grote aantallen die zij dagelijks te zien krijgen.

Uit onderzoek blijkt dat patiënten het doorgaans erg prettig vinden om snel te weten waar ze aan toe zijn en welke behandelingen er in het verschiet staan.
Categorie:
Tag(s):