dinsdag, 22. maart 2011 - 0:06

Snowbase mag horeca voorlopig blijven uitbaten

Terneuzen

Burgemeester en wethouders van Terneuzen hebben besloten om een definitieve beslissing over de horecavergunning van skihal Snowbase uit te stellen.

Voorlopig krijgt Snowbase wel een tijdelijke beschikking. Daardoor kan de skihal de horeca blijven uitbaten volgens de gebruikelijke horecaregels. Daarnaast moet Snowbase voor ieder groot evenement een aparte vergunning aanvragen. Ook heeft de gemeente Snowbase verplicht om snel de communicatievoorzieningen (C2000) voor hulpdiensten in orde maken.

Vanwege de vermeende financiële relaties tussen de veroordeelde coffeeshop en Snowbase wil de gemeente de skihal geen vergunning verstrekken omdat dit niet past in het geldende beleid. Dat beleid (Bibob) stelt namelijk dat organisaties die financiële relaties met veroordeelde organisaties hebben, geen vergunning mogen krijgen. De skihal heeft alleen specifieke papieren nodig voor het horecagedeelte, de exploitatie van de skischans zelf is daar niet afhankelijk van.

Het dagelijkse gemeentebestuur heeft besloten een definitieve beslissing uit te stellen omdat het bestuur vindt dat de situatie rond Snowbase afhankelijk is van gerechtelijke procedures die nog afgewikkeld moeten worden. Zo is bijvoorbeeld het hoger beroep in de zaak tussen het Openbaar Ministerie en de coffeeshop Checkpoint dit jaar gepland.

De gemeente is zich ervan bewust dat de procedure rond Snowbase een zeer bijzondere situatie is. Burgemeester Jan Lonink: “Deze situatie is complex vanwege de relatie met een omvangrijke rechtszaak. Pas na de opening van de skihal werd de coffeeshop veroordeeld en vervolgens legde justitie ‘op papier’ beslag op de vermeende investeringen van de shop in de skihal. Hierdoor kwam de vergunningsprocedure in de knel. Daarbij komt ook nog dat door diverse wisselingen in het management van Snowbase de aanvraagprocedure steeds vertraagd werd.”

Het college van Terneuzen heeft nu besloten om het uitbaten van de horeca door Snowbase voorlopig toe te staan, hoewel de gemeente in haar recht zou staan om dat te verbieden. Burgemeester Jan Lonink: “De gemeente heeft gekozen om horeca voorlopig toe te staan. Als er een onherroepelijke uitspraak ligt, nemen wij een definitief besluit. We kiezen dus op basis van juridische motieven voor deze oplossing. Tot het moment van een definitief besluit gaan we werken met een tijdelijke beschikking. Dat is belangrijk want daarmee zorgen we ervoor dat er toch controle op de horeca van de skihal mogelijk is. Zo kunnen we Snowbase verplichten zich aan regels te houden zoals die ook voor andere Terneuzense ondernemers gelden. Deze wijze van tijdelijk gedogen is geen ideale situatie, maar het biedt wel meer duidelijkheid.”
Provincie:
Tag(s):