donderdag, 25. augustus 2011 - 21:00

SP: ‘ Politie moet beelden dieven eerder vrijgeven’

Amsterdam

De SP wil dat de politie beelden van inbrekers, overvallers en dieven veel sneller publiek maakt om de identiteit van de criminelen te achterhalen. Op die manier kan eigenrichting door winkeliers, die steeds vaker foto’s van verdachten in hun zaak ophangen, worden voorkomen.

Fractievoorzitter Laurens Ivens: "Ik vind het volstrekt begrijpelijk dat winkeliers afbeeldingen van criminelen ophangen, maar ik keur het niet goed. De politie hoort hierin de leiding te hebben."

Deze week publiceerde het bedrijf Mediamatic beeldmateriaal van drie inbrekers op zijn site. Het materiaal verscheen ook in verschillende media. Het is niet de eerste keer dat dat gebeurt. De SP stelde in 2007 al vragen over een soortgelijk geval bij een Dirx drogisterij. In antwoord op die vragen gaf toenmalig burgemeester Cohen nog aan liever niet te zien dat winkeliers afbeeldingen van mogelijke winkeldieven ophingen in hun winkels.

Volgens de burgemeester was het beter als die beelden zo snel mogelijk in handen van de politie zouden komen, die ze daarna al dan niet zou kunnen vrijgeven voor identificatie. Ivens: "Blijkbaar gebeurt dat nog niet snel genoeg naar de zin van winkeliers. Ik weet niet of de vertraging bij de overdracht van materiaal aan de politie optreedt, bij het openbaar ministerie of bij de politie zelf, maar het is duidelijk dat er iets moet gebeuren."

De politie heeft al enige jaren een landelijke site met beeldmateriaal van door camera’s op heterdaad betrapte criminelen, www.depolitiezoekt.nl. Ivens wil weten hoeveel tijd er gemiddeld tussen een misdaad en publicatie van dergelijke beelden zit. Verder wil de SP ook van burgemeester Van der Laan horen hoe hij aankijkt tegen het openbaar maken van afbeeldingen van verdachten en welke maatregelen hij gaat nemen om winkeliers en politie te helpen dieven sneller op te sporen.
Provincie:
Tag(s):