vrijdag, 13. mei 2011 - 9:35

SP: 'UWV moet mensen helpen, niet in de problemen brengen'

Den Haag

Onder veel mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering is volgens de SP paniek uitgebroken. Het UWV wil kosten besparen door alle de uitkeringen op de 23e uit te betalen. Op dit moment worden veel uitkeringen op de 15e betaald.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt: 'Kosten besparen is prima, maar dit zomaar veranderen brengt mensen in de problemen. De oplossing is door het precies andersom te doen. Alle uitkeringen betalen op de 15e. Dat is precies wat ik minister Kamp ga vragen.'

Het gaat om de WAO-, WAZ-, WIA- of Wajong-uitkering. Sommige van de bedrijfsverenigingen, die nu samen het UWV vormen, betalen op de 23e. Anderen op de 15e. Voor de mensen voor wie de uitkering van de 15e naar de 23e gaat zijn er twee problemen.

Ten eerste worden de acht dagen niet gecompenseerd, waardoor mensen acht dagen uitkering mislopen. Een behoorlijk bedrag voor mensen die veelal op het absolute minimum leven. Het tweede probleem is dat bij veel van deze mensen hun grote uitgaven als huur, gas, water en licht, voor de 23e worden geïncasseerd. Dat kan een groot probleem zijn met de incasso ervan.
Provincie:
Tag(s):