zondag, 6. maart 2011 - 8:54

SP wil register incompetente chirurgen

Den Haag

‘Opnieuw heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg gefaald’, zegt SP-Kamerlid Renske Leijten in een eerste reactie op het nieuws dat de inspectie na 3,5 jaar nog steeds geen tuchtklacht heeft ingediend tegen een incompetente vaatchirurg met een alcoholprobleem.

De chirurg heeft bij zeker veertien patiënten ernstig letsel veroorzaakt waarvan een aantal met dodelijke afloop. Leijten: ‘De man vormt nu een bedreiging voor patiënten in Aberdeen, de Inspectie moet zo snel mogelijk alsnog een tuchtklacht indienen. Het gaat niet alleen om patiënten in Nederland.’

Het geval van de vaatchirurg staat niet op zich. De Inspectie stelt zich te vaak te afwachtend op. Dat bleek al uit diverse andere zaken zoals bij de verslaafde neuroloog uit Twente, de maagchirurg uit Emmen, de orthopeed in Purmerend en de hartchirurgie in het Radboud ziekenhuis. Bij al deze zaken viel op dat de Inspectie of niet op de hoogte was of niet doortastend handelde.

Leijten wil dat de onderste steen in deze kwestie boven komt. Leijten: ‘Waarom heeft de inspectie de verantwoordelijk inspecteur teruggefloten? De minister moet ervoor zorgen dat de Inspectie haar werk goed doet. Mij lijkt dat we nu wel genoeg horrorverhalen uit de zorg hebben gehad’.
De zaak heeft een extra lading gekregen nu gebleken is dat de klokkenluider, een oud-inspecteur van de Inspectie, die de kwestie van de vaatchirurg aan het rollen heeft gebracht door de Inspectie is geïntimideerd en voor de rechter dreigt te worden gesleept.

De SP heeft een wetswijziging ingediend voor een openbaar register zodat iedereen zelf kan zien of artsen in het verleden ernstige fouten hebben gemaakt. Deze wet wordt komende week in de kamer behandeld. Ook is de SP er voor dat dergelijke artsen blijvend worden gevolgd om te voorkomen dat ze in het buitenland hun verwoestende werk kunnen voortzetten.
Provincie:
Tag(s):