dinsdag, 22. februari 2011 - 18:30 Update: 08-07-2014 1:00

Sparta kan voorlopig fluiten naar schilderij van 25.000 euro

Rotterdam

(Elfvoetbal) Sparta zou het bedrag van 25.000 euro goed kunnen gebruiken in deze moeilijke financiële tijden. Maar een schilderij met die waarde komt niet in bezit van de Rotterdamse club, zo oordeelde de rechter.

In het programma Tussen Kunst en Kitsch dook eind vorig jaar ineens het schilderij Gezicht op Delfshaven van J.H. Mastenbroek op. Gerrit V. zei dat hij het doek van de ondergang had gered uit een vuilcontainer bij het stadion van Sparta.

Sparta stelde dat het doek tijdens een verbouwing van het stadion eind jaren negentig is ontvreemd. De rechtbank stelde dat ze in een kort geding niet kan beoordelen wie gelijk heeft en daarom moet het schilderij binnen vijf dagen naar een bewaarder. Als V. het schilderij niet inlevert, kost hem dat dagelijks 250 euro. De dwangsom die de rechter oplegde heeft een maximum van 20.000 euro.

Het doek had lange tijd een plekje in de bestuurskamer van Het Kasteel, het stadion van Sparta. Na de uitzending nam de Rotterdamse voetbalclub contact op met V. en bood hem 3000 euro vindersloon. V. vertelde Sparta echter dat hij het schilderij kort na de uitzending had verkocht. Inmiddels is gebleken dat dit verhaal niet klopt; de Capellenaar heeft het werk nog steeds in zijn bezit.

In Tussen Kunst & Kitsch werd de waarde van het doek geschat op circa 25.000 euro. Het schilderij verkeert nog in goede staat en toont een beeld langs de Maas met op het water verscheidene scheepjes en op de achtergrond de havenstad.
Categorie:
Tag(s):