donderdag, 23. juni 2011 - 9:08

Spong overweegt Europees Hof na vrijspraak Wilders

Amsterdam

PVV-leider Geert Wilders is donderdagochtend door de rechtbank van Amsterdam vrijgesproken van het beledigen van moslim, het aanzetten tot haat en het aanzetten tot discriminatie.

Update 16.00 uur:Tegenstanders Wilders naar VN
De benadeelde partijen in het proces tegen de donderdag vrijgesproken PVV-leider Geert Wilders, gaan een procedure beginnen bij het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties. Dat meldt hun advocaat Ties Prakken woensdagmiddag.

`Door de vrijspraak van Wilders is het recht van minderheden om gevrijwaard te blijven van haatzaaien, geschonden", aldus Prakken na de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank over de strafzaak tegen Wilders. `Daarom gaan we ons recht halen bij de VN.'

Update 13.00 uur:Advocaat Spong mogelijk naar Europees Hof
Advocaat Gerard Spong zegt tegenover RTL-nieuws dat hij erover denkt om naar het Europese Hof te stappen, nadat de Amsterdamse rechtbank Wilders had vrijgesproken.

Spong was een van de advocaten die als eerste aangifte deed tegen Geert Wilders. "Ik ben teleurgesteld, want ik vind dat Wilders over de schreef is gegaan."

Eerdere berichtgeving
De rechter vond een aantal uitspraken van Wilders wel grof, maar wel toelaatbaar in het debat. Ook de film 'Fitna' moet in die context gezien worden, aldus de rechter.

Wilders stond terecht voor het beledigen van een groep mensen en het aanzetten tot discriminatie en haat. Maar Wilders ontkent dit. “Ik zet niet aan tot haat of tot discriminatie, ik verdedig mijn cultuur en de vrijheid.”

Hij beklaagde zich erover dat tegenstanders hem hebben vergeleken met onder anderen Mladic en Hitler, maar vond tegelijkertijd ook dat zij wel de vrijheid moesten hebben om dit te kunnen zeggen.

Advocaat Erik Olof van de benadeelde partijen zij eerder dat de uitlatingen waarvoor de PVV-leider terechtstaat voor zijn cliënten extra schadelijk zijn. Zij voelen zich “in toenemende mate als tweederangsburgers neergezet”.

Wilders heeft in zijn laatste rechtszitting met klem om vrijspraak gevraagd. Ook het OM vroeg om vrijspraak voor Wilders op alle punten.
Provincie:
Tag(s):