donderdag, 31. maart 2011 - 14:09

Spoorwegpersoneel tot nu toe alcoholvrij

Utrecht

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) voert sinds 2009 gezamenlijk met de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) alcoholcontroles uit op en rond het spoor onder spoorwegpersoneel. Sindsdien zijn 102 controles uitgevoerd, waarbij blaastesten zijn afgenomen onder 1132 medewerkers werkzaam in het veiligheidsproces, waaronder 891 machinisten van personen- en goederentreinen.

Tot nu toe zijn na de alcoholcontroles geen aanhoudingen verricht onder het spoorwegpersoneel, omdat niemand de norm van 0,5 promille heeft overschreden.

De Dienst Spoorwegpolitie van het KLPD voert deze onaangekondigde alcoholcontroles op en rond het spoor uit onder procesleiders perron en veiligheidsfunctionarissen. Onder deze veiligheidsfunctionarissen vallen onder andere machinisten, treindienstleiders en rangeerders.

Bij bepaalde incidenten op het spoor is in de standaardprocedure opgenomen dat machinisten en treindienstleiders een blaastest moeten afleggen. Onder deze incidenten vallen onder andere (bijna)aanrijdingen tussen treinen, roodsein-passages en ontsporingen.

De limiet voor het alcoholpromillage is gesteld op 220 ug/l (0,5 promille) en is vastgelegd in de Spoorwegwet.
Provincie:
Tag(s):