woensdag, 27. juli 2011 - 10:10

Staatsbosbeheer gaat Drentse bossen uitdunnen

Staatsbosbeheer begint volgende maand met het uitdunnen van de bossen van het Noordsche Veld en Huis ter Heide, tussen Norg en Donderen in de Kop van Drenthe.

De werkzaamheden vinden onder meer plaats om bepaalde bomen meer ruimte te geven en om bosverjonging op gang te brengen.

De wandelpaden kunnen tijdelijk slechter begaanbaar zijn en er kan geluidshinder zijn. Eind december moeten het uitdunnen klaar zijn.

Het bos is in de Tweede Wereldoorlog aangelegd als productiebos, met de bedoeling om het na 80 jaar volledig te kappen. De bossen worden tegenwoordig vooral beheerd vanwege de natuur en recreatie, maar ook voor de duurzame productie van hout. Kaalkap vindt echter alleen nog plaats bij grootschalige bosverjonging of omvorming van bijvoorbeeld bos naar heide. Dat is in dit geval niet aan de orde.

Het bos van het Noordsche Veld en Huis ter Heide ondergaan zo’n dunning waarschijnlijk voor de laatste keer. Ook worden in het Noordsche Veld-bos in sommige vakken groepjes larix gekapt waar meer natuurlijke boomsoorten zoals berk en eik zich kunnen ontwikkelen. Er blijven echter ook dichtere delen met naaldbomen bestaan. Na deze dunning zullen nog steeds bomen worden geoogst, maar dat zal gerichter en op kleinere schaal gebeuren.

Rond de parkeerplaats op het Noordsche Veld wordt een behoorlijk aantal grove dennen gekapt om meer ruimte te maken voor een halfopen landschap met heide en bomen. In 2004 is hiertoe ook al een deel van het dennenbos gekapt en dat heeft positief uitgepakt.

Bij de uitvoering van de werkzaamheden wordt gewerkt volgens de Gedragscode Bosbeheer. Dit betekent dat er tijdens de werkzaamheden rekening wordt gehouden met de aanwezige planten en dieren. Bovendien vindt vooraf een inventarisatie plaats, nestbomen en mierenhopen worden bijvoorbeeld gespaard.
Provincie:
Tag(s):