maandag, 9. mei 2011 - 21:35

Stakers bij shagproducent ITG vastberaden

Joure

De stakende werknemers van shagproducent Imperial Tobacco Group in Joure gaan door met hun actie. De directie van ITG heeft een kort geding aangespannen om een einde te maken aan de staking, die vanmorgen vroeg is begonnen.

Het kort geding dient dinsdagochtend 10 mei bij de rechtbank in Utrecht. "We zien de uitkomst met vertrouwen tegemoet", zegt onderhandelaar Johannes Osinga van CNV Vakmensen.

Osinga rijdt morgen met een groep van 60 actievoerders naar Utrecht, om daar de uitslag van het kort geding af te wachten. "De overige actievoerders - ongeveer 140 werknemers - melden zich morgen weer op het actiecentrum in Joure."

De staking bij ITG in Joure begon vanmorgen in alle vroegte. "Vandaag is er geen shag geproduceerd, en als het aan ons ligt de rest van de week ook niet, totdat de directie aan onze eisen tegemoetkomt", zegt Osinga. "De werknemers zijn zeer vastberaden."

Achtergrond conflict
Het conflict draait om een verschil van mening over de beloning in de nieuwe cao. "We hebben een cao afgesproken van drie jaar, met een loonsverhoging van in totaal ruim 6 procent. Maar de directie wil een uitzondering maken voor een groep van zestig werknemers, die nu nog een persoonlijke toeslag hebben. Zij krijgen geen verhoging van hun periodiek, maar moeten eerst die persoonlijke toeslag opeten. Wij hebben uitgerekend dat dit hen 2 procent salarisverhoging scheelt vergeleken met de rest. Dat is niet eerlijk, en ook in strijd met eerdere afspraken. Wij vinden dat de directie die beslissing moet terugdraaien en iedereen dezelfde loonsverhoging moet geven."

Osinga wacht nu eerst de uitkomst van het kort geding af.
Provincie:
Tag(s):