vrijdag, 25. november 2011 - 11:38

Stalker maakte Agnes Jongerius uit voor 'hoer'

Utrecht

Om te zorgen dat de man die FNV-voorzitster Agnes Jongerius jarenlang stalkte, hier nu echt mee stopt, heeft de officier van justitie vrijdag niet alleen een werkstraf geëist van 80 uur, maar ook een lange proeftijd van vijf jaar met daaraan verbonden een voorwaardelijke celstraf van vier weken als de man weer de fout in gaat, en een contactverbod.

Arbeidsconflict
Zo'n tien jaar geleden kreeg de verdachte een arbeidsconflict met zijn werkgever, de NS, en raakte zijn baan kwijt. Aanvankelijk kreeg hij juridische hulp van zijn vakbond maar later werd deze hulp gestopt. Volgens de verdachte was hij slachtoffer van politieke druk en hij hield de voorzitster van het FNV hier persoonlijk verantwoordelijk voor.

Dreigende brieven
Vanaf 2007 begon hij brieven te schrijven en vanaf november 2009 kregen deze brieven een steeds dreigender karakter. Zozeer, aldus de officier van justitie, dat sprake is van een stelselmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer.

'u bent een verraadster, u bent een hoer'
Zo schreef de man in zijn brieven dat de tijd voorbij was dat ze rustig zou kunnen slapen, dat hij niet zou aarzelen geweld te gebruiken en dat hij hoopte dat ze getroffen zou worden door een ernstige ziekte. Ook uitte hij beledigingen: "u bent een verraadster, u bent een hoer".

Bemiddelingspogingen vanuit de FNV en de politie bleken niet te baten. Op de zitting verklaarde de man zo ver gegaan te zijn om in de rechtszaal aandacht te kunnen krijgen voor zijn arbeidsconflict.

Zowel de rechtbank als de officier van justitie wezen erop dat het in deze zaak gaat om vast te stellen of er sprake is van stalking en belediging, maar de man werd wel de gelegenheid geboden zijn verhaal te doen. Daarmee zou voor hem de kous af zijn.

Contactverbod en lange proeftijd
Omdat de officier van justitie hieraan twijfelde gezien eerder gebroken beloftes met de stalking te stoppen, eiste ze het contactverbod en de lange proeftijd met voorwaardelijke celstraf als justitiële stok achter de deur.
Provincie:
Tag(s):