woensdag, 19. januari 2011 - 15:56

Start grootschalig elektrisch taxivervoer in Utrecht

Utrecht

Utrecht is de proeftuin voor elektrisch taxivervoer. In het GreenCab Proeftuinproject willen partners op grote schaal ervaring opdoen met schoon elektrisch vervoer.

In 2011 gaan in Utrecht 40 GreenCab-taxi's rijden. Vanmiddag om 15.30 uur geeft prins Maurits van Oranje, voorzitter van het formule E-team, het startschot voor de proeftuin door als eerste klant in een elektrische GreenCab taxi te stappen.

Het grootschalige intensieve gebruik van de elektrische auto's moet kennis opleveren over onderhoud, storingsgevoeligheid, batterijmanagement, gevolgen voor het elektriciteitsnet en de logistiek. De auto's van GreenCab zijn ontwikkeld als elektrische auto en komen rechtstreeks van de fabriek. Het GreenCab Proeftuinproject is uniek in zijn soort - in Nederland en zelfs in heel Europa.

Minimale uitstoot en minder geluid
Utrecht kiest voor schoon vervoer en stimuleert elektrisch rijden en goederenvervoer. Dit heeft een minimale uitstoot van schadelijke stoffen en als extra voordeel minder geluidoverlast. Het college van Utrecht wil voor eind 2012 200 oplaadpunten in de stad realiseren, gaat parkeren voor elektrische auto’s aantrekkelijk maken, zorgt voor standplaatsen van duurzame taxi's en geeft zelf het goede voorbeeld door 20% van het wagenpark elektrisch te laten rijden. Op 3 februari spreekt de gemeenteraad over het actieplan schoon vervoer.
Provincie:
Tag(s):