zondag, 17. juli 2011 - 22:20

Start ontmanteling tv mast Hoogersmilde

Hoogersmilde

De eigenaren van de tv mast in Hoogersmilde, Novec en Alticom beginnen maandagochtend met de voorbereidingen voor de ontmanteling van het ingestorte deel van de toren. Het afgelopen weekend hebben zij volop gewerkt aan het plan van aanpak voor de ontmanteling. Door brand stortte het bovenste deel van de mast in Hoogersmilde afgelopen vrijdag in.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door het bedrijf Mammoet uit Schiedam. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het hijsen en vervoeren van zwaar materieel. Maandag wordt begonnen met het verstevigen van de toegangsweg naar de mast, om zwaar transport mogelijk te maken. Ook wordt dan het terrein gereedgemaakt voor het plaatsen van de kraan die nodig is voor de hijswerkzaamheden. Deze voorbereidingen en het uiteindelijke plaatsen van de hijskraan nemen ongeveer twee en een halve dag in beslag.

Dinsdag wordt met zeecontainers een tunnel naar de toren gebouwd. Via deze tunnel kan de recherche vanaf woensdag de toren in voor onderzoek. Donderdag begint het hijsen en het vervoeren van de diverse afgebroken stukken van de mast. Deze delen gaan, of naar een sloper, of naar een locatie waar de politie ze nader kan onderzoeken. De totale ontmanteling van de mast gaat drie à vier weken duren.

Burgemeester Jan Broertjes van Midden-Drenthe is blij dat de werkzaamheden op zo’n korte termijn kunnen beginnen. Broertjes heeft inmiddels de bewoners, van de nog ontruimde woning op de hoogte gesteld van de laatste stand van zaken. Wanneer zij terug kunnen keren naar hun woning is nog niet duidelijk.
Provincie:
Tag(s):