vrijdag, 23. september 2011 - 18:36 Update: 08-07-2014 0:56

Steeds meer tekort aan medicijnen

Hilversum

Nederland krijgt steeds vaker te maken met een tekort aan medicijnen. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vrijdag gezegd in het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Alleen al dit jaar is er tienmaal melding gemaakt van een tekort aan medicijnen. Dat aantal zal rap toenemen omdat ook buitenland kampt met ernstige tekorten, zo vreest het IGZ.

Begin deze maand maakte de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) bekend dat in de Verenigde Staten al twee jaar een behoorlijk tekorten aan medicijnen heeft. Daar merken we ook in ons land steeds meer de gevolgen van. Vorige week bleek dat er vrijwel geen Caelyx meer leverbaar is, een levensrekkend medicijn voor borst- en eierstokkanker.

Volgens de Inspectie zijn onder meer de centralisatie van de productie van medicijnen en grondstoffen in één fabriek en de ligging van deze fabrieken in verre landen oorzaken van de wereldwijd oplopende tekorten.

IGZ pleit dan ook dat Nederland gezamenlijk met andere Europese lidstaten moet optrekken om het probleem nu en in de toekomst gezamenlijk aan te pakken.
Categorie:
Tag(s):