woensdag, 7. september 2011 - 8:34

Sterftecijfers hartpatiënten verschillen enorm per ziekenhuis

Utrecht

Uit sterftecijfers die de Nederlandse ziekenhuizen hebben opgegeven aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt dat de kans dat een hartpatiënt tijdens de behandeling overlijdt is in het ene ziekenhuis tien keer zo groot als in het andere. Dat schrijft het AD woensdag.

Het AD heeft de cijfers onderzocht voor de Ziekenhuis Top 100 die zaterdag in de krant verschijnt. De krant bekeek de sterfte onder patiënten tot 2 jaar nadat zij zich voor het eerst melden op een polikliniek cardiologie. Bij het Tielse ziekenhuis Rivierenland overleed 17 procent binnen twee jaar na het eerste consult, terwijl dit bij het Tilburgse St. Elisabeth Ziekenhuis slechts 1,5 procent is.

De Inspectie heeft geen verklaring voor de grote verschillen tussen de sterftecijfers. Patiëntenvereniging Hart en Vaatgroep zegt dat zolang de oorzaak niet duidelijk is, patiënten goed moeten opletten welk ziekenhuis zij kiezen voor de behandeling van hartklachten. De vereniging is geschrokken van de grote verschillen. Zij wil dat de inspectie onderzoekt waardoor dit komt.

Rivierenland zegt in een reactie dat er mogelijk fouten zijn gemaakt bij de registratie en dat het werkelijke percentage rond de 10 procent ligt. Dat is nog steeds hoger, maar dat kan ook komen doordat er in de regio bijvoorbeeld meer patiënten met slechte cholesterolniveaus zijn.
Provincie:
Tag(s):