maandag, 7. november 2011 - 9:35 Update: 08-07-2014 0:56

Sterke afname handel met Libië

Van de 22 leden van de Arabische Liga is de Nederlandse handel met Libië veruit het sterkst afgenomen. In de eerste helft van 2011 bedroeg de handel met de Arabische Liga 3,6 procent van de totale Nederlandse invoerwaarde en 2,1 procent van de totale uitvoerwaarde. Dit maakt het CBS maandag bekend.

Handel met Saoedi-Arabië, Algerije, Qatar en Irak sterk gestegen

In de eerste helft van 2011 was de waarde van de handel met Libië 129 miljoen euro. Dat is liefst 71 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen de handel nog 447 miljoen euro bedroeg. Daartegenover staan sterkere toenames in de handel met Saoedi-Arabië, Algerije, Qatar en Irak. Dat hangt samen met de stijging van de olieprijs dit jaar. De handel met deze landen bestaat vooral uit de invoer van energieproducten, zoals ruwe aardolie. Een sterk stijgende olieprijs zorgt voor een sterke waardetoename van de invoer uit deze landen.

Bijna helft Arabische handel met drie landen

De handel met Saoedi-Arabië, Algerije en de Verenigde Arabische Emiraten is goed voor 49 procent van de Nederlandse handel met Arabische landen. Bij de handel met de Verenigde Arabische Emiraten is niet de invoer van olie, maar de export van machines en vervoermaterieel het belangrijkste. Libië staat veertiende op de lijst van belangrijkste Arabische handelspartners. In 2010 was dit nog plaats acht.

Olieprijs bepalend bij de invoer uit Arabische landen

De waarde van de invoer uit Arabische landen wordt vooral bepaald door de olieprijs. Ruim de helft van de invoer is ruwe aardolie. Ook andere minerale brandstoffen spelen een belangrijke rol. Een kwart van de ruwe aardolie die Nederland binnenkomt, is van Arabische herkomst. Rusland is echter met een aandeel van 36 procent de belangrijkste olieleverancier voor Nederland.

Exportpakket naar Arabische landen gevarieerd

In vergelijking met het importpakket is het exportpakket naar de Arabische Liga erg gevarieerd. De meest uitgevoerde producten zijn machines en vervoermaterieel (35 procent), en voeding en dranken (21 procent).
Categorie:
Tag(s):