vrijdag, 27. mei 2011 - 15:39

Stewards helpen watersporters door Friese sluizen

Tijdens het Hemelvaartweekend, het Pinksterweekend en in de maanden juli en augustus staan er stewards bij de Prinses Margrietsluis in Lemmer en de Johan Frisosluis in Stavoren. Zij helpen recreatieve schippers om de sluizen vlot en veilig te passeren. De provincie Fryslân biedt hiermee extra service aan watersporters.

In de zomer is het erg druk bij de sluizen waardoor opstoppingen kunnen ontstaan. Veel boten moeten in korte tijd de sluis passeren. Met de hulp van de stewards gaat het invaren en afmeren sneller en wordt de ruimte in de sluis beter benut.

De stewards bieden watersporters een helpende hand. Hun taken zijn onder andere het doorgeven van de instructies van de sluiswachter, het aannemen en losgooien van lijnen en het beantwoorden van vragen. Ook maken ze minder ervaren recreanten vertrouwd met het gebruik van sluizen. Er zijn in totaal tien stewards: per dag zijn twee mensen op een sluis actief. Ze zijn herkenbaar aan een geel hesje waar ‘Steward’ op staat. De provincie Fryslân heeft de stewards in 2009 voor het eerst ingezet. De ervaringen zijn positief. Door het inzetten van stewards willen de provincie Fryslân en het Friese Merenproject bijdragen aan een vlotte doorstroming en veilig gebruik van de sluizen.

Ook Rijkswaterstaat werkt met stewards op de sluizen. In de zomer van 2011 staan ze door heel Nederland, met Hemelvaart en Pinksteren alleen in Zeeland en Limburg. Sinds 2007 worden ze ingezet op sluizen waar bijvoorbeeld sprake is van wachttijden of waar beroepsvaart en recreatievaart samenkomen.
Provincie:
Tag(s):