donderdag, 15. september 2011 - 0:37

Streektaal in muziek

Heerde

Op vrijdag 23 september vindt de zesde internationale streektaalconferentie plaats. De conferentie, die wordt georganiseerd door de Stichting Nederlandse Dialecten (SND) en Variaties vzw.

Koepelorganisatie voor dialecten en oraal erfgoed in Vlaanderen in samenwerking met Gelders Erfgoed, wordt gehouden in het Dorpshuis van Heerde, van 9.30 tot 16.30 uur. Deelname kost € 20,- inclusief de lunch. Opgeven kan via dialectendag@gmail.com.

Muziek in streektaal of dialect is geen nieuw gegeven. Toch is de laatste jaren goed merkbaar dat het genre sterk in de lift zit. Voorbeelden zijn de vele regionale en provinciale initiatieven, die vooral in Nederland groot succes hebben. De artiesten genieten vaak ook een bovenregionale uitstraling; Daniël Lohues, Rowwen Hèze en Skik zijn voorbeelden van muzikanten die landelijke en ook internationale bekendheid genieten. Het nieuwe elan van muziek in streektaal of dialect wordt daarom vaak als een van de indicatoren beschouwd van de ‘Dialectrenaissance’ die in Nederland en Vlaanderen aan de gang is. Er zit dus duidelijk muziek in streektaalmuziek!

De zesde streektaalconferentie is erop gericht om betrokkenen bij het streektaalbeleid, dialectliefhebbers, muzikanten en andere mensen uit de muziekwereld met elkaar van gedachten te laten wisselen over vragen als: Wat hebben Drentse blues, Hollandse schlagers en West-Vlaamse hiphop met elkaar gemeen? Zijn er trends en evoluties merkbaar in de plaats die streektaal inneemt in de muziek? Is een muziekbeleid binnen het streektaalbeleid mogelijk en is dat zinvol? En is er op de markt wel plaats voor muziek in de streektaal? Natuurlijk is er op 23 september ook streektaalmuziek te beluisteren.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom op deze zesde internationale streektaalconferentie in Heerde. Aanmelden kan bij de Stichting Nederlandse Dialecten, via e-mail dialectendag@gmail.com of telefonisch op 06-30911599. Meer informatie op www.nederlandsedialecten.be. Hier is ook het programma te bekijken (zie bij Dialectnieuws).
Provincie:
Tag(s):