maandag, 1. augustus 2011 - 9:11 Update: 08-07-2014 0:57

Strengere regels voor hypotheek van kracht

Den Haag

Vanaf vandaag gelden strengere regels voor het aanvragen van een hypotheek.

Met de nieuwe regels wordt de hypothecaire financiering beperkt tot 110 procent van de marktwaarde van de woning. Daarnaast mag de verstrekte hypotheek voor maximaal de helft aflossingsvrij zijn en worden de mogelijkheden om af te wijken van de inkomensnorm beperkt. Het is nog steeds mogelijk om aanschafkosten van een huis plus kosten koper te financieren.

Deze normen staan in de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen, zoals voorgesteld door de NVB en het Verbond voor Verzekeraars. De NVB verwacht dat de gevolgen voor de woningmarkt gering zullen zijn. De AFM onderschrijft de code en zal streng toezien op naleving.

Bij overtreding kunnen onder meer boetes worden opgelegd. Minister De Jager: "Huizenkopers zijn straks goed beschermd tegen overkreditering terwijl ze nog steeds voldoende kunnen lenen om huis plus kosten koper te financieren. Deze code biedt een goed evenwicht tussen het beschermen van de consument en het open houden van de woningmarkt. "

Samen met de AFM is de minister van mening dat de gedragscode een vergelijkbaar niveau van consumentenbescherming biedt als het eerder gepubliceerde toetskader van de AFM.

De gedragscode vormt een goede invulling van de open norm voor verantwoorde (hypothecaire) kredietverstrekking uit de Wet Financieel Toezicht. De minister zal dan ook verzoeken om de adviesaanvraag voor de Algemene Maatregel van Bestuur in te trekken.
Categorie:
Tag(s):