maandag, 6. juni 2011 - 16:05

Strippenkaart verdwijnt per 30 juni in Fryslân

De strippenkaart verdwijnt per 30 juni op de bussen in Fryslân. De OV-chipkaart is nu in het hele Noorden te gebruiken als busvervoermiddel. Busabonnementen blijven voorlopig gewoon geldig.

De strippenkaart zou oorspronkelijk per 23 december 2010 verdwijnen. Begin december besloot minister Schultz van Haegen echter om het uitzetten van de strippenkaarten tijdelijk op te schorten. Reden was dat provincie Fryslân wilde wachten tot ook in Groningen en Drenthe met de OV-chipkaart gereisd kon worden. Dat is nu mogelijk, dus er zijn nu geen belemmeringen meer om de OV-chipkaart in te voeren in plaats van de strippenkaart.

Restanten strippenkaarten kunnen tot 30 juni nog in Fryslân gebruikt worden. Daarna alleen nog in de provincies Groningen, Drenthe en in sommige andere plaatsen. Restitutie of omwisselen van strippenkaarten is niet mogelijk. De provincie roept daarom strippenkaartgebruikers op om deze zo snel mogelijk op te maken en tijdig over te stappen op de OV-chipkaart. Het blijft ook na 30 juni mogelijk een los kaartje bij de buschauffeur te kopen. Dit kaartje is wel duurder dan reizen met de OV-chipkaart.

Met het oog op de vele buitenlandse toeristen wordt op de Waddeneilanden e-ticketing ingevoerd in plaats van de OV-chipkaart. Reizigers kunnen in de bus een kaartje blijven kopen tegen het normale tarief. De strippenkaart is vanaf 30 juni ook niet meer geldig in de bussen op de Waddeneilanden. Binnenkort is er een speciaal e-ticket te koop voor bus en boot dat via internet besteld kan worden.

De provincie Fryslân helpt haar inwoners graag weer op weg met de OV-chipkaart. Daarom start de provincie wederom een campagne om mensen attent te maken op het verdwijnen van de strippenkaart. Normaal kost de OV-chipkaart € 7,50 zonder reistegoed. De provincie heeft een actie waarbij mensen anonieme OV-chipkaarten kunnen kopen met € 5,- reistegoed en € 2,50 korting. De kaarten zijn te koop voor € 10,- in plaats van € 12,50. Omdat deze chipkaarten al zijn opgeladen met € 5,- reissaldo, zijn ze direct te gebruiken. De anonieme OV-chipkaarten met korting zijn van dinsdag 22 juni t/m dinsdag 5 juli te koop bij diverse promoteams en de chauffeurs van Qbuzz (op=op). Zie www.frieseovchipkaart.nl voor het complete overzicht.
Provincie:
Tag(s):