maandag, 21. maart 2011 - 9:01

Studenten moeten gaan solliciteren op hun studie

De VVD heeft plannen om aankomende studenten eerst een motivatiebrief te laten schrijven voordat zij tot een HBO-opleiding of universitaire studie worden toegelaten. Dit schrijft de Volkskrant maandag.

In deze motivatiebrief moet de student dan aangeven waarom hij deze studie wil volgen. Eventueel kan de student dan na een gesprek met de instelling bepalen of hij al dan niet de voorgenomen studie wil volgen. Maandag zal kamerlid Anne-Wil Lucas (VVD) tijdens een overleg over het hoger onderwijs dit voorstel inbrengen.

Tot nu toe was vaak alleen een diploma al voldoende om tot een opleiding te worden toegelaten. Met dit nieuwe voorstel moeten studenten hun keus goed motiveren, maar opleidingen moeten meer gegevens openbaar maken. Want in hun brief moeten studenten niet alleen hun motivatie met betrekking tot de opleiding aangeven, ook het didactisch model van de opleiding zoals het aantal contacturen, opbouw van lessen, maar ook het toekomstperspectief na het behalen van een diploma moeten in de brief van de studenten worden vermeld. De instellingen worden dus verplicht dat soort gegevens openbaar te maken.

Inschrijven bij zes opleidingen
'Nu zie je vaak dat leerlingen zich voor zes opleidingen tegelijkertijd inschrijven en in september een keer beslissen welke ze gaan volgen', stelt Lucas. 'Met een motivatieplicht laat je leerlingen een meer bewuste keuze maken. Daarbij verplicht je opleidingen om inzicht te geven in hun onderwijsmethode. Dat is heel wat anders dan dat ze alleen de blijde boodschap vertellen tijdens een voorlichtingsdag.'

Volgens Kamerlid Lucas groeit de kans op afronden van de opleiding als je een 'sollicitatieplicht' invoert.
Provincie:
Tag(s):