zondag, 10. april 2011 - 17:30

Suïcidale dader liet 3 wapens achter in winkelcentrum

Alphen aan den Rijn

Tijdens de persconferentie die zondagmiddag in de Raadzaal van het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn is gegeven heeft de hoofdofficier van Justitie Kitty Nooy bekendgemaakt dat er drie wapens zijn gevonden in winkelcentrum de Ridderhof.

Onduidelijkheid over wapenvergunning
Het is nog niet duidelijk of de aangetroffen wapens onder de wapenvergunning vielen. ‘Om redenen van objectiviteit doet een ander politiekorps verder onderzoek naar deze wapens’, meldt Nooy.

Dader gewond door luchtdrukpistool
‘In 2003 was de dader in een groep waarin iemand een luchtdrukpistool had, en het lijkt erop dat de dader van gisteren (zaterdag red.) destijds gewond raakte’, meldt Nooy. De afscheidsbrief bevatte geen motief, maar bevatte wel een verwijzing naar digitale informatie.

‘We hebben bestanden doorzocht maar geen motief gevonden. Wel lijkt de dader suïcidaal te zijn geweest. De inhoud van de bestanden was eerder spiritueel dan bedreigend’, aldus Nooy zondagmiddag

Update 17.25 uur:Herdenken slachtoffers
Zondagavond is er om 21.00 uur een bijeenkomst bij De Ridderhof om de slachtoffers te herdenken en stil te staan bij wat er gebeurd is.

Update 17.20 uur: Rectificatie
De melding tijdens de persconferentie dat er iemand in Alphen zou wonen met dezelfde naam als van de dader, blijkt achteraf onjuist te zijn.

Persconferentie
Tijdens de persconferentie zondagmiddag heeft burgemeester Bas Eenhoorn de laatste informatie gegeven en nogmaals zijn medeleven betoond met slachtoffers en familie. Hij gaf ook aan dat de koningin en leden van het kabinet meeleven met iedereen.

Naast de dader, is het totaal aantal dodelijke slachtoffers nog steeds 6. Deze zijn allen afkomstig uit Alphen aan den Rijn, een ervan heeft de Syrische nationaliteit. In totaal waren Er liggen nog 12 gewonden (waarvan 7 zwaargewond) in ziekenhuizen waaronder 1 kind.

Een ander meisje dat gewond was mocht weer naar huis. Onder de dodelijke slachtoffers zijn 3 mannen en 3 vrouwen, leeftijden resp. 42, 49, 80, en 45, 68 en 91 jaar.

Met alle schooldirecteuren is contact gelegd om ervoor te zorgen dat kinderen maandagochtend op school opgevangen worden. Zondagmiddag organiseert de gemeente een bijeenkomst voor familieleden van de slachtoffers. Zondagavond is er om 21.00 uur een bijeenkomst bij De Ridderhof om de slachtoffers te herdenken en stil te staan bij wat er gebeurd is.

Grootschalig politieonderzoek
De politie is momenteel bezig met grootschalig rechercheonderzoek met 70 rechercheurs. Centraal hierbij staat het onderzoek naar de dader, getuigen, het voorbereiden van een reconstructie en begeleiding van nabestaanden.

De lichamen zijn ondertussen overgebracht naar het mortuarium. Opzet is om het onderzoek zondagavond af te ronden waarna het winkelcentrum voorbereid kan worden op teruggave aan de winkeliers maandagochtend.

De komende week zullen burgemeester en wethouders zoveel mogelijk aanwezig zijn bij uitvaarten en herdenkingsbijeenkomsten. Daarnaast zullen zij contacten leggen met de Alphense gemeenschap om hen te ondersteunen en bij te staan in deze moeilijke tijd.

Kijk voor meer foto's op Blikop112.nl
Provincie:
Tag(s):