dinsdag, 11. januari 2011 - 15:17

Taakstraf in Anne Frank Huis wegens Jodenhaat

Utrecht

Een inmiddels 18-jarige Utrechter is dinsdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk wegens belediging en discriminatie van Joden in een gesprek dat hij met een verslaggever van geenstijl had.

De man moet 16 uur van de werkstraf in het Anne Frank Huis in Amsterdam verrichten.

Daarnaast moet hij meewerken aan intensieve begeleiding door de jeugdreclassering. De straf werd mede opgelegd voor diefstal van kentekenplaten. In het gesprek met geenstijl zei de verdachte onder meer: "De joden moeten uitgeroeid worden" en "Ik wil ze gelijk prikken, ik heb een kraspen".

De opgelegde straf is conform de eis van de officier van justitie, twee weken geleden. De rechtbank oordeelde dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten die schadelijk zijn voor de maatschappij en grote onrust kunnen veroorzaken tussen de diverse bevolkingsgroepen in de samenleving. Hij heeft met zijn uitlatingen bovendien een groep mensen beledigd en gekwetst.

Dat als gevolg van het bekend worden van deze strafbare feiten in de media kwetsende uitlatingen zijn gedaan over verdachte en de bevolkingsgroep waar verdachte toe behoort, heeft verdachte volgens de rechtbank aan zijn eigen gedrag te wijten. Hij wist immers dat hij een gesprek voerde met een verslaggever van de website www.geenstijl.nl, dat dit gesprek opgenomen werd en mogelijk ook verder verspreid zou worden. De rechtbank woog om die reden het aspect van negatieve publiciteit voor de verdachte niet mee als strafverminderende factor.

De rechtbank hield er bij het opleggen van de straf rekening mee dat verdachte eerder is veroordeeld voor vermogenscriminaliteit. De rechtbank hield ook rekening met de jeugdige leeftijd van verdachte. De verdachte was toen hij de feiten pleegde minderjarig.
Provincie:
Tag(s):