zaterdag, 30. juli 2011 - 11:24

Taakstraf uitvoeren voortaan in het fel oranje

Utrecht

Vanaf volgend jaar zullen mensen die een taakstraf moeten uitvoeren een fel gekleurd oranje hesje dragen met de tekst daarop 'Werkt voor de samenleving’ en het logo van Reclassering Nederland.

Naast dat het bijdraagt aan een stukje veiligheid, wil Reclassering Nederland daarmee laten zien dat mensen die iets misdaan hebben ook goed werk kunnen doen. Het idee is niet nieuw. In andere landen waaronder Engeland werkt men al jaren zo. Een ‘proef’ in Amsterdam en Den Haag blijkt meer dan geslaagd.

De taakstraf heeft een groot imagoprobleem, namelijk dat het niks voorstelt, erkent directeur Sjef van Gennip in de Telegraaf. “Gevangenisstraf wordt gezien als een zwaardere veroordeling.” De topman ziet dat anders en wil afrekenen met dat imago. Hij wijst erop dat het vaak gaat om mensen die het niet gewend zijn om hun handen uit de mouwen te steken en geen enkele vorm van discipline gewend zijn. “Nu moeten ze zich ’s ochtends vroeg bij ons melden en staan ze onder zwaar toezicht. Wij vinden dat we dit best aan Nederland mogen laten zien.”

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 30.000 taakstraffen opgelegd.
Provincie:
Tag(s):