donderdag, 17. maart 2011 - 21:45

Tangarine en KIK winnen culturele prijzen Drenthe

Regio

Tangarine is dit jaar de winnaar van de Talentprijs 2011, de prijs voor degene die zich in Drenthe het afgelopen jaar het meest heeft onderscheiden door een uitzonderlijke prestatie op het gebied van kunst en cultuur.

De broers Arnout en Sander Brinks winnen de prijs voor hun authenticiteit en productiviteit. Het duo is volgens de jury professioneel, consistent en oprecht. “Het duo speelt met melancholie en straalt een onschuld uit die overeenkomt met de jaren 50 en 60. De broers hebben dit niet alleen doorgevoerd in mooie teksten en meerstemmige samenzang, maar ook in hun styling, van haardracht en kleding tot fotografie en decor. Met deze basis hebben de broers de kans om door te groeien tot een landelijk bekend duo”, aldus de jury. Tangarine bracht vorig jaar twee cd’s uit. Op dit moment toert het duo rond langs verschillende theaters in Nederland.

De Aanmoedigingsprijs gaat dit jaar naar KIK, Kunst in Kolderveen. Volgens de jury levert KIK een belangrijke culturele prestatie in Drenthe. Jaarlijks worden verschillende hedendaagse nationale en internationale kunstenaars door KIK uitgenodigd om deel te nemen aan het 'Artist in Residence' programma. Omdat het bestuur serieus zoekt naar kwaliteit onder de kunstenaars zit in de projecten variatie en diepgang. Volgens de jury leidt dit in combinatie met de bijzondere locatie tot verrassende resultaten.

KiK is gevestigd in de voormalige zuivelfabriek 'De Venen' in Kolderveen. Gastkunstenaars verblijven gemiddeld zes weken in Kolderveen. De jury vindt het een zeer bijzonder initiatief met een provincieoverstijgend karakter. Dat dit ook opgemerkt wordt door de media, blijkt uit de lovende artikelen die in de landelijke pers zijn verschenen. KiK draagt in de ogen van de jury in positieve zin bij aan het artistieke klimaat van Drenthe en is daarom de winnaar van 2011.

De winnaars kregen de prijzen uitgereikt tijdens het Kunst en Cultuur Gala Drenthe. Zij ontvingen de prijs uit handen van Marijke Hester Mulder de Talentprijswinnares van vorig jaar en Remco van Zandvoort de directeur van de theaterwerkplaats NizNo, de winnaar van de Aanmoedigingsprijs 2010.

De culturele prijzen zijn dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De initiatiefnemers van de prijzen zijn de Drentse schouwburgen, Biblionet Drenthe, CBK Drenthe, RTV Drenthe en K&C. De culturele prijzen laten zien welke bijzondere culturele initiatieven er in Drenthe zijn en stimuleert nieuwe ontwikkelingen.
Provincie:
Tag(s):