woensdag, 2. februari 2011 - 13:46

TBS-er met dwangverpleging niet meer abrupt vrij

Den Haag

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie schrapt de mogelijkheid voor rechters om dwangverpleging van een tbs-gestelde onvoorwaardelijk te beëindigen. Dit heeft het ministerie van Justitie woensdag bekendgemaakt.

Contraire beëindiging vervalt
Daarmee vervalt de zogeheten contraire beëindiging. Dit blijkt uit een nota van wijziging bij de Beginselenwet verpleging ter beschikking gestelden die de bewindsman woensdag bij de Tweede Kamer heeft ingediend.

Abrupte terugkeer
Als de rechter de tbs met verpleging tegen de adviezen van deskundigen in beëindigt, komt de tbs-gestelde zonder enige vorm van begeleiding nog dezelfde dag vrij. Een dergelijke abrupte terugkeer in de maatschappij vergroot het risico van recidive.

Wanneer aan de beëindiging van de tbs met dwangverpleging voorwaarden worden verbonden, kunnen de reclassering en het forensisch psychiatrisch centrum maximaal toezicht houden. Dan keert de tbs’er niet alleen geleidelijker terug in de samenleving, maar ook met meer waarborgen.

Eén jaar TBS extra
Daarom wordt straks een periode van tbs met dwangverpleging altijd verplicht gevolgd door een periode van minimaal een jaar van tbs, waarbij de dwangverpleging onder voorwaarden wordt beëindigd.

In deze periode verblijft de terbeschikkinggestelde niet meer in de kliniek en staat hij onder forensisch psychiatrisch toezicht. Dit is een vernieuwde vorm van toezicht op tbs-gestelden waarbij de reclassering en het forensisch psychiatrisch centrum, ieder vanuit eigen expertise, betrokken zijn. Hiermee is ook het probleem van de contraire beëindiging opgelost.

De voorwaardelijke beëindiging van de verpleging kan maximaal negen jaar duren. Bij een overtreding van de voorwaarden herleeft de dwangverpleging.
Provincie:
Tag(s):