vrijdag, 4. februari 2011 - 11:33

Tbs-ers met zedenverleden levenslang onder toezicht

Den Haag

Tbs-gestelden die in het verleden zijn veroordeeld voor een zedendelict moeten levenslang onder toezicht kunnen worden gesteld. Om dit mogelijk te maken gaat Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie een wetswijziging voorbereiden. Momenteel is het toezicht beperkt tot een periode van maximaal negen jaar.

Zware zedendelicten zijn voor slachtoffers en hun naaste omgeving heel ingrijpend. Het toegebrachte leed — zowel lichamelijk als geestelijk — is vaak groot. Bovendien schokt dit soort delicten het vertrouwen van burgers in de rechtsorde. Door zedendelinquenten langer te kunnen volgen kan beter worden toegezien op het naleven van voorwaarden die recidive moeten tegengaan.

De wetswijziging borduurt voort op het reeds in het regeerakkoord aangekondigde onderzoek naar permanent toezicht op zedendelinquenten. Het onderzoek zal zich nu gaan richten op welke wijze invulling moet worden gegeven aan het toezicht en op welke categorieën zedendelinquenten de maatregel van toepassing moet zijn. Dit onderzoek zal nog deze maand van start gaan.
Provincie:
Tag(s):