donderdag, 4. augustus 2011 - 10:45

TBS met voorwaarden voor moord op moeder

De rechtbank in Den Haag heeft donderdag de maatregel terbeschikkingstelling met voorwaarden opgelegd aan een 36-jarige man die op 11 juli 2010 in Krimpen aan de Lek zijn moeder heeft vermoord. De voorwaarden betreffen het gedrag van de terbeschikkinggestelde.

Psychose
De man, die lijdt aan een schizofrene stoornis, heeft onder invloed van een psychose zijn moeder om het leven gebracht door meerdere malen met een mes in haar borst, buik en rug te steken en haar keel door te snijden.

Ontoerekeningsvatbaar
Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) hebben de rechtbank geadviseerd de man volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. De rechtbank heeft dit advies overgenomen. Dit betekent dat verdachte niet strafbaar wordt geacht en wordt ontslagen van alle rechtsvervolging.

De deskundigen zijn van mening dat de kans op herhaling van een geweldsdelict volledig beperkt is tot de herhalingskans van een psychose bij de man. Het risico van een geweldsdelict in het kader van een psychose kan volgens hen worden verminderd door langdurige behandeling in een forensisch psychiatrische kliniek in het kader van een tbs met voorwaarden.

Zij hebben geadviseerd de verdachte de maatregel van tbs met voorwaarden op te leggen. De rechtbank heeft ook dit advies overgenomen.

De Reclassering heeft de rechtbank eveneens geadviseerd tbs met voorwaarden op de te leggen. De verdachte heeft zich ter zitting bereid verklaard de voorwaarden betreffende zijn gedrag, die door de Reclassering zijn geadviseerd, na te leven. De voorwaarden staan in het vonnis.
Provincie:
Tag(s):