vrijdag, 25. november 2011 - 14:46 Update: 08-07-2014 0:55

Te veel paracetamol kan fatale gevolgen hebben

Altijd een paracetamol slikken als je pijn hebt is niet altijd even goed. Het regelmatig innemen van een pilletje kan leiden tot een overdosis met, in het slechtste geval, overlijden tot gevolg.

‘Het gaat niet om een bewuste overdosis’, aldus onderzoeker Kenneth Simpson, ’maar tijdens een langere periode bouwt de schade zich verder op. Dit kan fatale gevolgen hebben.’

In een onderzoek dat Simpson het collega’s van de University of Edinburgh heeft uitgevoerd zijn er 663 patiënten onderzocht. Deze patiënten hadden al een leveraandoening dat veroorzaakt was door paracetamol.
Bij 161 van deze patienten kwam dit door een gespreide overdosis. Deze mensen hadden regelmatig paracetamol geslikt tegen de pijn van buikpijn, spierpijn en hoofdpijn.

‘Een gespreide overdosis is lastig te herkennen. Hierdoor wordt het door artsen vaak over het hoofd gezien’, aldus Simpson. Bij een directe overdosis kun je dit zien in het bloed, bij een gespreide overdosis dus niet. Volgens Simpson is het dan ook belangrijk dat er een vervolgonderzoek komt en dat er gewerkt wordt aan de ontwikkeling van diagnostische methodes.
Categorie:
Tag(s):