woensdag, 4. mei 2011 - 8:57

Te weinig aandacht voor Tweede Wereldoorlog op 4 mei

Amsterdam

Woensdag 4 mei, de dag waarop Nederland zijn oorlogsslachtoffers herdenkt.

Bij de herdenking gaat niet alleen aandacht uit naar de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar naar alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, vindt dat de nationale dodenherdenking steeds minder in het teken van de Tweede Wereldoorlog komt te staan. Hij noemt dat een slechte ontwikkeling.

‘Ik vind dat de dodenherdenking verwatert. 4 Mei staat voor een extreme periode die we nergens anders in onze Nederlandse geschiedenis vinden. Die periode werkt tot op de dag van vandaag door. Dat heeft zoveel zeggingskracht dat je je daar op 4 mei op moet blijven richten,’ aldus Mulder in het NOS Radio 1 Journaal.

Mulder vindt dat er door het nationaal comité 4 en 5 mei steeds meer nadruk wordt gelegd op de relatie tussen dodenherdenking en de andere oorlogen en vredesmissies waarbij Nederlanders zijn omgekomen. Mulder vindt dat deze slachtoffers ook herdacht moeten worden, maar niet op 4 mei.

De nationale herdenking vindt woensdagavond om acht uur plaats op de Dam in Amsterdam. Hierbij zijn onder anderen koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en vertegenwoordigers van de ministerraad aanwezig.
Provincie:
Tag(s):