woensdag, 22. juni 2011 - 13:34 Update: 08-07-2014 0:27

‘Terror Jaap’ moet fiscus loonbelasting betalen over hoofdprijs

Den Haag

Jaap Amesz, die in 2008 het tv-programma De Gouden Kooi won, moet loonbelasting betalen over zijn hoofdprijs van 1,3 miljoen euro. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag woensdag bekendgemaakt.

De geldprijs die ‘Terror Jaap’ had gewonnen in het televisieprogramma, wordt als loon aangemerkt. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat vandaag in hoger beroep bepaald.

Amesz bestrijdt het standpunt van de fiscus die de zaak had aangespannen. Volgens belanghebbende was er geen sprake van een dienstbetrekking met de programmamaker. Hij was binnen de villa vrij in zijn doen en laten. Daarnaast stelt hij dat het winnen van de hoofdprijs puur geluk was, omdat er veel toevalsfactoren in het programma zaten, zoals stemrondes onder mededeelnemers en het televisiepubliek.

Het Haagse hof heeft geoordeeld, net als de rechtbank, dat belanghebbende een dienstbetrekking had bij de programmamaker. De deelnemers waren gebonden aan de formule van het programma en de daarbij horende spelregels. Belanghebbende verbleef in de villa en gedroeg zich volgens de spelregels en instructies van de programmamaker. Voorts nam belanghebbende deel aan het programma met als doel om te winnen en hij spande zich hiervoor ook flink in, bijvoorbeeld door het bedenken van strategieën om medebewoners uit te schakelen en de gunst van het publiek te winnen.

Aangezien de hoofdprijs van belanghebbende voortkwam uit de dienstbetrekking met de programmamaker, bepaalt het hof dat die prijs behoort tot het door belanghebbende verdiende loon. Het winnen van de hoofdprijs was mede afhankelijk van toevalsfactoren, aldus het hof, maar deze waren niet overheersend.
Categorie:
Tag(s):