dinsdag, 1. november 2011 - 13:03

Terugkeer F-16 detachement Libië

Den Haag

Het F-16 detachement dat in de slotfase van de strijd tegen Khadaffi luchtoperaties uitvoerde boven Libië, keert vrijdag 4 november terug in Nederland. De jachtvliegers en het ondersteunend personeel worden op Vliegbasis Leeuwarden welkom geheten door familie, vrienden en collega’s.

Nederland leverde sinds eind maart een bijdrage aan operatie Unified Protector. Deze missie richtte zich op het beschermen van de bevolking, het toezicht houden op de naleving van het wapenembargo en het handhaven van de no-fly zone boven Libië. De Nederlandse deelname bestond uit de inzet van 6 F-16’s, een mijnenjager, operators voor de AWACS-vliegtuigen en staffunctionarissen. Na de val van de laatste Khadaffi bolwerken, besloot de VN-Veiligheidsraad unaniem om de NAVO-missie in Libië per 31 oktober te beëindigen. Nu Libië formeel bevrijd is verklaard, is verder militair optreden volgens het bondgenootschap niet langer gerechtvaardigd.

Het Nederlandse F-16 detachement, het zogenoemde (NLD) Fixed Wing Element, heeft tijdens Operatie Unified Protector 591 missies uitgevoerd, waarbij 2845,4 uur is gevlogen.
Provincie:
Tag(s):