donderdag, 10. februari 2011 - 20:48

Tientallen insluipingen in Meppeler woningen

Meppel

Bij het oplossen van een serie insluipingen in woningen in Meppel roept de politie de hulp in van burgers.

Sinds juni 2010 zijn er in Meppel regelmatig insluipingen in woningen. Tot op heden is er bij de politie ruim 40 keer aangifte gedaan. Vooral de wijken Koedijkslanden en Oosterboer worden relatief vaak door insluipers bezocht.

De insluipingen vinden bijna allemaal op dezelfde manier plaats. Via een niet afgesloten deur aan de achterzijde dringt men overdag of ’s avonds ongemerkt de woning binnen. Vaak terwijl de bewoners thuis zijn of wanneer ze bijvoorbeeld net even bij de buren zijn. De buit bestaat meestal uit geld, camera’s of telefoons.

In enkele gevallen is een dader overlopen door een bewoner of oplettende buurtbewoner. Er wordt dan een verhaal opgehangen over iets wat men zoekt en mogelijk in die tuin ligt. Doordat de confrontatie met dader(s) altijd kort is, kan vaak geen goed signalement worden gegeven.

Bij de signalementen die de politie tot nu toe wel gekregen heeft gaat het steeds om mannen/jongens in de leeftijd van 14 tot 25 jaar. Het is mogelijk dat de insluipers in verschillende samenstellingen opereren maar wel met dezelfde werkwijze.

De politie heeft een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de dader(s). Dat heeft echter nog niet geresulteerd in het oplossen van deze insluipingen. Lopende het onderzoek is een aantal verdachten aangehouden. Deze zijn inmiddels allemaal weer op vrije voeten. Ook met deze aanhoudingen zijn geen zaken opgelost.

Omdat de insluipingen gewoon doorgaan waarschuwt de politie voor deze insluipers en hun werkwijze. Het advies van de politie is om regelmatig even de tuin en die van buurtbewoners in de gaten te houden en alert te zijn op onbekende personen bij de woning. Onthoud of noteer signalementen van vreemde personen die bij de woning of in de tuin zijn geweest en geef dat door aan de politie. Maak eventueel een foto als dat kan. Het kan ook best zijn dat een dader gewoon ergens in de buurt woont en het dus niet direct vreemd is als hij ineens bij een buurtbewoner in de tuin staat met het één of andere smoesje.

De politie vraagt om altijd te bellen als men bij de woning of in de buurt iets verdachts ziet of als er ongewenst bezoek is geweest, ook al mist men niets en ook al gaat het om iemand uit de buurt. Als men vermoedt dat er iemand in de woning is geweest wil de politie dit ook graag weten. Alle informatie die kan helpen een eind te maken aan deze insluipingen en het aanhouden van de daders is welkom.
Provincie:
Tag(s):