zondag, 7. augustus 2011 - 15:07 Update: 08-07-2014 0:57

Titelfavoriet PSV verslikt zich in strijdend AZ

Alkmaar

(Elfvoetbal) AZ heeft voor een verrassing gezorgd door tijdens de eerste competitieronde van titelfavoriet PSV te winnen. In Alkmaar maakte de Alkmaarse club een uiterst gretige indruk en trok het uiteindelijk met 3-1 aan het langste eind.

AZ nam voorafgaand aan de wedstrijd afscheid van de 68-jarige Piet Hartland, die in totaal 35 jaar aan de Alkmaarse club was verbonden. De geboren Alkmaarder werd benoemd tot lid van verdienste en kreeg een seizoenskaart voor het leven. Daarnaast werd aanvoerder Niklas Moisander gehuldigd voor zijn honderdste officiële wedstrijd in het AZ-shirt.

De eerste echte grote kans van de wedstrijd kwam van de voet van Maarten Martens, maar de inzet van de 27-jarige middenvelder kon nog op het nippertje worden gekeerd door Andreas Isaksson. Echter moest de 29-jarige doelman van PSV zich bij de tweede grote kans van Martens alsnog gewonnen geven. Een voorzet van Dirk Marcellis werd door de Belg op schitterende wijze achter de Zweedse goalie gepoeierd.

In een fase waarin PSV, dat gezien wordt als één van de titelfavorieten, veelal via Georginio Wijnaldum terug in de wedstrijd kwam, prikte AZ ook nog eens de tweede treffer van de middag achter Isaksson. De bal rolde buiten het zestienmetergebied heerlijk voor de linkervoet van Nick Viergever, die de hoek voor het uitkiezen had en feilloos raak schoot. Al moet wel gezegd worden dat Isaksson een ongelukkige rol speelde bij de Alkmaarse margeverdubbeling.

De spectaculaire eerste helft werd beëindigt met een doelpunt aan Eindhovense kant. Dries Mertens werd bediend door Orlando Engelaar en liet doelman Esteban Alvarado met een diagonaal schot kansloos.

Het tweede bedrijf werd gekenmerkt door irritaties en discutabele arbitrale beslissingen. Viergever liep Wijnaldum omver in zijn eigen strafschopgebied, maar scheidsrechter Eric Braamhaar wilde er niet aan om de 22-jarige verdediger van het veld te sturen. Niet veel later beging Moisander met geel op zak een grove charge, maar wederom koos arbiter Braamhaar er niet voor om een AZ-speler te beboeten.

PSV kende wel een veldoverwicht, maar bleek uiteindelijk niet in staat om de 2-1 ruststand van het scorebord te poetsen. De Eindhovense machine van Fred Rutten werkte hard om de achterstand omgedaan te maken, maar zag uiteindelijk AZ geheel tegen de verhouding in op 3-1 komen. Aanwinst Jozy Altidore kwam als invaller binnen de lijnen en luisterde zijn debuut op met een kopdoelpunt op aangeven van de 18-jarige invaller Adam Maher.

AZ kwam nog wel met tien man te staan - Braamhaar gaf Moisander na de 3-1 alsnog zijn tweede gele kaart - maar ook met een man minder hield de ploeg van Gertjan Verbeek zich staande.
Categorie:
Tag(s):