woensdag, 27. april 2011 - 9:23 Update: 08-07-2014 0:59

TLN: Volumes en omzet transport en logistiek sector eerste kwartaal 2011 in de lift

Zoetermeer

De transport- en logistiek sector heeft over het eerste kwartaal 2011 een duidelijke volume- en omzetgroei laten zien. Zowel bedrijvigheid als omzet bereiken het hoogste niveau sinds het tweede kwartaal in 2007.

Dit blijkt uit de conjunctuurenquête van Transport en Logistiek Nederland (TLN) over het eerste kwartaal van 2011. TLN is ingenomen met de cijfers, maar benadrukt dat de sector nog steeds kwetsbaar is doordat de winst achterblijft. Belangrijkste oorzaak hiervan is de gestegen brandstofprijs.

Uit eerder onderzoek van TLN is gebleken dat vervoerders moeite hebben deze hogere brandstofkosten te compenseren in een hogere vrachtprijs en de extra kosten voor eigen rekening nemen.

Vervoerders voorzichtig positief
Na het gekwakkel in 2010 vertoont de economie voor transportbedrijven en logistieke dienstverleners in het eerste kwartaal eindelijk een duidelijke verbetering in omzet en volumes. Het vertrouwen van transportondernemers stijgt verder naar het hoogste punt in drie jaar. Uitgeroepen tot het beste kwartaal sinds het begin van de crisis krijgt het eerste kwartaal een dikke voldoende.

Toch wordt dit kwartaal ontvangen met gemengde gevoelens. De prijzen voor vervoer zijn gedeeltelijk hersteld, maar voor de meeste bedrijven niet voldoende waardoor de winsten achterblijven.

Winst opgeslokt

De winstindicator is de grote spelbreker in het 1e kwartaal. Driekwart van alle ondernemers is bij navraag niet tevreden over de behaalde winst. Volgens TLN ondervindt de sector grote hinder van de gestegen brandstofprijzen waardoor de winstmarges worden gedrukt. Uit onderzoek van TLN eerder dit jaar werd al duidelijk dat een grote meerderheid van de transport en logistiek bedrijven gebruik maakt van brandstofclausules om de risico’s van prijsschommelingen af te dekken, maar moeite heeft deze in de praktijk toe te passen. De gestegen kosten worden hierdoor voor eigen rekening genomen.
De winstindicator is van alle belangrijke indicatoren de enige die in het 1e kwartaal niet stijgt.

Stijging binnenlandsvervoer

Terwijl de internationale transportbedrijvigheid al langer een stijgende lijn vertoont, zien we in het 1e kwartaal 2011 dat ook het binnenlandsgoederenvervoer in de lift zit . Sinds 2007 heeft het niveau van binnenlandse bedrijvigheid in een eerste kwartaal niet zo hoog gestaan.

Opvallend is dat ondernemers aangeven deze grote toename van binnenlandse activiteiten in het 1e kwartaal niet te hebben verwacht.

Vooruitzicht

De economische situatie voor de sector transport en logistiek is erg afhankelijk van de economische groei. Het CPB voorspelde onlangs dat de economie dit jaar met ‘slechts’ 1.75% zal groeien. TLN verwacht daarom ook een bescheiden groei van de transport en logistiek sector over het gehele jaar 2011.

Over het conjunctuurbericht

De conjunctuurberichten van TLN verschijnen viermaal per jaar en worden samengesteld op basis van enquêtes onder ongeveer 1500 leden van de branchevereniging.

i TLN, ‘Onderzoek stijgende dieselprijzen’, Zoetermeer, 2011
Categorie:
Tag(s):