donderdag, 9. juni 2011 - 8:35 Update: 08-07-2014 0:58

TNO ontdekt middel tegen levensgevaarlijke bacteriën zoals EHEC

Delft

Onderzoekers van TNO hebben een wereldwijde doorbraak bereikt in de strijd tegen de levensgevaarlijke bacteriën zoals EHEC.

Voedselwetenschappers van TNO zijn er in geslaagd natuurlijke ingrediënten te vinden die korte metten maakt met bacteriën die resistent zijn geworden tegen antibiotica. De uitvinding is getest met de ESBL-bacterie, maar is ook toepasbaar voor de EHEC-bacterie. De vondst komt op een moment dat de bacterie in Duitsland meer dan 20 dodelijke slachtoffers heeft gemaakt en duizenden mensen heeft besmet. Ook in Nederland groeit de angst voor de levensgevaarlijke bacterie.

Nog geen soulaas voor de Duitse en andere patiënten
Voor huidige patiënten helaas nog geen soulaas voor de Duitse en andere patiënten biedt de oplossing vooralsnog geen soelaas. Dr. Jan Pieter van der Lugt, directeur Voeding bij TNO: "We hebben nog zes maanden nodig om de oplossing kant-en-klaar door te ontwikkelen. Daarna moeten we nog voldoen aan de regelgeving van de overheid. Dat laatste kost veel tijd, dus ik schat dat de oplossing pas over twee jaar in de praktijk toepasbaar is."

"Deze doorbraak is belangrijk voor de volksgezondheid in de toekomst", stelt Van der Lugt. "Er liggen nog talloze bacteriën op de loer die kunnen muteren tot even gevaarlijke zusjes van de EHEC-bacterie. Zo is bijvoorbeeld 94 procent van de kip in de supermarkt besmet met ESBL-bacteriën die ook resistent zijn geworden tegen antibiotica."
Categorie:
Tag(s):