maandag, 7. november 2011 - 9:58

TNO waarschuwt: vuurwerk per post rijdende bompakketten

In het AD van maandag waarschuwt TNO voor zwaar illegaal vuurwerk dat per post wordt verstuurd. Ook de politie maakt zich ernstige zorgen en politie Haaglanden is een onderzoek gestart.

De per post verstuurde vuurwerkpakketten komen vooral uit Polen en bevatten soms knallers die de kracht hebben van een handgranaat. Vuurwerkexpert bij TNO Ed de Jong spreekt van rijdende bompakketten.

Hoeveel illegale vuurwerkpakketten op deze manier het land worden ingesmokkeld is nog onduidelijk. Maar nu het moeilijker is geworden om illegaal vuurwerk via België het land binnen te smokkelen, omdat de politie aan de grens strenger controleert, wordt steeds meer vuurwerk via internet gekocht en dan vooral uit Polen. Het vuurwerk is daar goedkoper, online het hele jaar verkrijgbaar en de pakkans klein omdat pakketten discreet worden verstuurd.
Officieel mag professioneel vuurwerk mag niet meer aan consumenten worden verkocht.

Volgens vuurwerkexpert Ed de Jong van TNO is de handel in vuurwerk via de post levensgevaarlijk. Het vuurwerk dat wordt besteld kan volgens hem al ontploffen door een harde klap of als het pakket in een distributiecentrum op een lopende band klem komt te zitten tussen andere pakketjes. "Er hoeft in de distributiecentra maar iets fout te gaan met zo’n zending en de gevolgen zijn niet te overzien."
Provincie:
Tag(s):